İş Kuracaklara Tavsiyeler 1




Merhaba arkadaşlar "İş Kuracaklara Tavsiyeler" yazı dizimizde kendi işini kurmanın hayalini kuran, hatta hayalden bir adım ötesine geçmiş ve plan yapma aşamasına geçmiş olanlar için faydalı bilgiler paylaşacağız.


Bu işin ilk kulralı tabii ki kazançlı iş fikri sahibi olmaktır. Diyelim ki size kısa sürede çok para kazandıracak iş fikriniz cebinizde artık yola çıkıyorsunuz.

ilk madde

Borç para ile iş kurmayın!

Bunu herkes söylüyor ama geceleri rahat uyumak istiyorsanız gerçekten sizin için önemli:

"Borç para ile iş kurmayın"

İlla ki yeni bir iş kurarken, dükkan açarken paraya ihtiyaınız olur ve hiç ummadığınız masraflar çıkabilir. Bu yüzden 10 liraya bu işi kurarım diyorsanız kenarda 15 liranız olsun.



Çıkış Planı

Çıkış yolunu önceden belirlemek önemli
Kimse yeni bir iş kurmanın hayalini kurarken iflası düşünerek tadını kaçırmak istemez ama hayatın gerçekleri vardır, doğum gibi ölüm gibi. Eğer kendi işini kurmak isteyen bir girişimciyseniz de iflas diye bir şey var artık hayatınızda.

 Bu sebepten en başta çıkış planınız hazır olsun. Çünkü bir şirket kurarsanız ne kadar parlak bir fikriniz olsa da işlerin iyi gitmemesi durumunda kapatması kurmasından daha zordur. Yaklaşık 10-15 günde kurduğunuz limited şirketini neredeyse 1 senede anca kapatabilirsiniz. Ayrıca ödenmesi gereken borçlar, eğer varsa personel tazminatları vs bir sürü ödeme sizi kapıda bekliyor olacak.


Vergi :)

vergi takvimi önemli, takip edin
vergilerinizi ödeyin, ne ödeyeceğinizi iyi bilin
Vergi diye bir şey var şu fani hayatta. Amerikalıların bir sözü vardır; "bir ölümden bir de vergiden kaçamazsınız" gibi bir şeydi sanırım. Bordrolu çalışanken vergiler zaten maaş elimize geçmeden kesilmiş olduğu için pek farkına varamıyor insan fakat kendi işinin patronu olduğunda insan vergi gerçeğiyle yüzleşiyor.






KDV, Kurumlar vergisi, stopajı bilmem nesi kısaca habire ödersiniz. Para elinize geçer ve bir anda kırk parçaya bölünür uçar gider güvercin misali. Yapabileceğiniz en mantıklı şey varsa çevrenizdekilerin bu işi nasıl yaptıklarını araştırın, çekinmeyin sorun danışın. Vergi takvimi başucunuzda olsun, bir unutkanlık yüzünden ceza yemeyin.

En güncel vergi takvimine ulaşmak ve vergi ödemelerinizi en saplam yerden takip etmek için vergi takvimini gib.gov.tr'den Gelir İdaresinden takip edien. Gelir İdaresi Başkanlığının Resmi vergi takvimine ulaşmak için bu linki tıklayabilirsiniz.

Eğer çevrenizde fikir alabileceğiniz kimse yoksa becerikli ve namuslu bir muhasebeci bulun. Unutmayınız ki vergilendirilmiş kazanç kutsaldır, iyi muhasebeciye verilen para anasının ak sütü gibi helaldir.(not: muhasebeci değilim :)



"İş Kuracaklara Tavsiyeler" yazı dizisinin devamına bu linkten ulaşabilirsiniz.




Yorumlar

Ayın En Çok Okunanları

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

100 Doları 1 Milyon Dolar Yapmak(Gizli Milyarder)

Başarı için kaç deneme yapmak gerekir?(James Dyson'ın Hayatı)

Boğa Tuzağı Nedir?

ABD Enflasyon Verisiyle Nasıl Ayı Tuzağı Kuruldu? Ayı Tuzağı Nedir?

Enflasyon Nedir?

BIST Yatırım Fonları (ETF): Yeni Başlayanlar İçin Kapsamlı Rehber

Seçim Sandığını Hazine Sandığına Dönüştürün!

Gemba Yürüyüşü: Gemba Nedir?

Mücevhere Yatırım Yapılır mı?

En Popüler Yazılar

A3 Planlama Sistemi Para Notları Araştırması

Sabahları Erken Kalkmanızı Gerektirmeyen İşler

On Dönüm Bostan Yan Gel Yat Osman :)

Neden Zengin Olamıyorum?